Тествай ума си с Думинация!

Тествай ума си с Думинация!
16 февруари, 2022

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Всяка сутрин за разсънване или всяка вечер за разпускане новата ни игра – Думинация – е на разположение да погъделичка ума ви с мистериозна 5-буквена дума.

Открито признаваме, че сме горди от разработката на българския вариант на супер-успешната игра Wordle и всеки може да се възползва напълно безплатно в нашия сайт!

За играта

Правилата на Думинация са прости: Всеки играч има 6 опита, в които да отгатне 5-буквената дума за деня. Опитите му трябва да се състоят от валидни понятия, като речникът на играта ни съдържа над 21 хиляди думи -- близо 10 пъти повече от англоезичния оригинал! След всеки опит -- при натискане на бутона за потвърждение долу вляво на екранната клавиатура буквите ще променят цвета си в зависимост от това колко близо е предположението до верния отговор. Жълт цвят означава, че буквата участва в търсената дума, но не е на мястото си. Зелен цвят сигнализира, че буквата е улучена и като позиция, а сивото маркира буквите, които не участват в търсения резултат.

След справяне със задачата, играчът вижда малко екранче с любопитни статистики, както и бутон „Сподели". След натискането на бутона резултатът може да се публикува в социална мрежа по избор и ще се визуализира под формата на няколко реда цветни квадратчета, кореспондиращи на справенето с предизвикателството за деня. Това е и своеобразно предизвикателство към приятелите на играча да изпробват своята досетливост, като влязат в Думинация и се опитат да отгатнат думата с по-малък брой опити.

Ползи

Както знаете, в Научи.бг поставяме знанието на първо място. Ето защо Думинация е толкова важна за нас игра. Сред подбраните над 21 хиляди думи вероятно все някога ще попадне такава, която ще е нова за вас и ще научите нещо дотогава неизвестно ви. Дори и да не се случи обаче, Думинация носи тренировка за ума -- креативното комбиниране на букви и прехвърляне на необятните ни мисловни речници като ежедневно упражнение допринася за т.нар. невропластичност и опресняване на речта. Забавлението на иднивидуално ниво или с цялото семейство е гарантирано, а онлайн надпреварата с приятели е още един от плюсовете на играта.

Wordle

Вдъхновението зад Думинация е англоезичната игра Wordle (Уърдъл), която първоначално е създадена за собствено удоволствие на автора си. През октомври 2021 година обаче той я прави публично достъпна, след като „бързо се превръща в мания" сред близките му. Нарича я „wordle" от английската дума за „дума" (word) в комбинация със собственото си фамилно име - Wardle.

Подобен прототип на игра Джош Уордъл е създал още през 2013 година, но прототипът позволявал на играча да играе без ограничение на броя на думите и списъкът от думи не е бил филтриран. Така и установява, че неограниченият брой думи на ден крие риск от омръзване и въвежда ограничението от една дума дневно. Уордъл изказва предположението, че това, че се предлага само по една дума на деня създава усещане за оскъден ресурс и желание у играчите да продължат да играят. Той е горд и от факта, че играта насърчава хората да отделят само по три минути на ден за нея.

Популярността й тръгва от Twitter в края на декември 2021 година, след като Уордъл добавя възможността играчите да споделят резултатите си във вид на квадратни емоджи иконки. Само за първата половина на януари в Twitter са споделени над 1,3 милиона Wordle резултати, а в същото време играта е закупена от The New York Times и преместена на техния сайт. От медийната компания обещават тя да остане безплатна и за момента спазват думата си.