Стефан Мичев: „Вдъхновявам се, когато виждам постиженията на учениците си"

Стефан Мичев: „Вдъхновявам се, когато виждам постиженията на учениците си"
25 март, 2022

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Намирате химията за трудна? Почакайте да чуете мнението на нашия отдаден преподавател Стефан Мичев! Той е бивш възпитаник на Националната природо-математическа гимназия "Акад.Л.Чакалов" в София, където избира и завършва паралелка с химия.

Понастоящем е студент по Химично инжинерство в Imperial College London във Великобритания, където завършва своята магистърска степен. Химията истински го влече и през годините участва в куп състезания по предмета, като постиженията се трупат едно след друго. Сред тях са първо място в отборното класиране на Националното състезание по химия и опазване на околната среда в гр. Ловеч през 2018г., както и трето място на Националната Американска Олимпиада в Южна Пенсилвания през 2017г. Стефан умее да вдъхновява хората около себе си и обича да споделя знанията си с другите. Вижте какво мотивира Стефан да преподава в следващите редове: 

Химията често се възприема като трудна наука. Защо изучаваме този предмет в училище?

Химията е навсякъде около нас. Всеки един аспект от нашето ежедневие е свързано  с химията - ензимите в организмите ни, храната, лекарствата, горивата, опазването на околната среда, козметиката. Необходимо е да изучаваме химията, за да придобием по-добра предства за материята, която ни изгражда и процесите, които протичат около нас.

Кои са трите причини да преподавате?

  • намирам химията за изключително интересна

  • искам да помагам на учениците, които намират химията за трудна, защото  вярвам, че с достатъчно добър и ентусиазиран учител, всичко може да е лесно и интересно

  • обичам да споделям знанията си с другите

15966120_923441601124561_8915437908386182626_n.jpg

Опишете накратко как протича един час при Вас.

Обикновено структурирам уроците си според нуждите на ученика. В началото на всеки урок обяснявам материала, а остатъка от времето използвам за решаване на задачи с различна трудност. Когато ученикът се затруднява, винаги се опитвам да обяснявам материала с примери от реалния живот.

Споделете любимата си хитринка (tips & tricks) по Вашия предмет

Когато учите дадена тема по химия, направете си сами тест на нея, след това решете теста и го оценете. По този начин ще усвоите материала най-добре.

Какво бихте казали на учениците, които намират химията за прекалено трудна?

Професорът ми по математика обичаше да сравнява трудността на задачите с трудността да се научим да плуваме - колкото повече се упражняваме да плуваме, толкова по-добри ставаме. Мили ученици, плувайте!

chemistry- blog.png

Къде намирате своето вдъхновение?

Вдъхновявам се, когато виждам учениците ми да разбират сложни аспекти от химията, както и когато научавам за техните постижения.

Как си представяте образованието в България след 10 години?

Вярвам, че българската образователна система ще се подобри, а в следващите 10 години се надявам онлайн частните уроци да станат по-разпространени.

Какво е мнението Ви за работата с платформата на Nauchi.bg?

Тъй като в момента преподавам онлайн частни уроци по химия по британската образователна система, отдавна се надявах да намеря такава платформа в България. Мисля, че идеята е страхотна, а работата с платформата Научи.бг изключително приятна.

Споделете свой любим цитат.

Животът е най-добрият учител - първо ти дава теста, а след това урока.