Предимствата на частните уроци

Предимствата на частните уроци
23 юли, 2021

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Да си в клас е супер – много хора, много приятели.

Даже да си интроверт -- в класа се учиш да се социализираш и ако попаднеш на готини съученици, можеш да се чувстваш в свои води сред тях. Големите класове обаче си имат един голям проблем. Колкото и добър да е един учител, той просто няма как да обърне достатъчно специално внимание на всеки ученик. В класа има поне две дузини деца, които учат по различен начин, с различно темпо. Колкото повече ученици има в класа, толкова по-малко време има учителят, за да обърне внимание на индивидуалните нужди на всеки от тях.

Освен това, всеки ученик е уникален и всеки е силен в различна дисциплина. Липсата на персонално внимание и чувството за изоставане с материала се натрупва постепенно и може лесно да те демотивира.

Тук на помощ идват частните уроци! Ето няколко причини да се насочиш към тях, ако се двоумиш!



Индивидуален подход и специално внимание

Като малки ни плашеха, че частните уроци са все едно си сам в клас с учителя. Е, не е съвсем така. За частните уроци учителят се съобразява с теб. Например -- как учиш най-добре? Как запомняш информацията -- като я гледаш, слушаш, чрез практически задачи, докато пишеш? Може би комбинация от няколко типа учене? Сподели ги с твоя частен учител и той ще се съобрази с теб!

Ако нещо не разбираш -- няма да те е срам да вдигнеш ръка и да поискаш разяснение. В класа все ще се намери някой отличник да изохка „Еее, как не го разбираш, деее?" и да те притесни, но при частните уроци си само ти! Това е работата на частния учител -- да ти помогне наистина да разбереш материала, с който имаш проблеми, докато се съобразява с твоето темпо и начин на учене.

Според проучване на световнопризнатия психиатър Бенджамин Блум децата, ходещи на частни уроци, обикновено се издигат от долните 50% на класа по успех до най-горните 2% по съответния предмет.



Ти избираш учителя си!

В училище нямаш особен избор за това кой да ти бъде учител. Да не кажем направо, че нямаш никакъв избор по въпроса. Понякога, дори учителите да са добри в своята професия, те твърде много се разминават с учениците си и сякаш говорят на различни езици. От това не печели никой -- нито учениците научават нещо, нито учителите се чувстват доволни от своя труд.

Хубавото на частните уроци е, че можеш лично да избереш своя учител. Може би търсиш някой по-близък до твоето поколение? Или пък с повече години опит в областта? А може би търсиш учител с точно определен стил на учене? Човек, който не само да те изучава, но и да те вдъхновява! Е, значи си на правилното място -- в Научи.бг сме помислили за това. Целта е лесно да можеш да откриеш точния учител за теб!



Повишено самочувствие

Ако трябва да перифразираме един цитат от Спайдърмен: „С голямото знание идва голямото самочувствие". Ето, да речем, че не се справяш добре по математика. Всички очакват от теб поредната 3-ка или 4-ка и не те приемат насериозно, когато става дума за този предмет.

Само че я си представи как с помощта на частен учител ставаш абсолютен мастър на математиката и на следващото контролно -- бам! Пълно 6! И тогава може да дойде най-якият комплимент: „Ти да не преписа?". Това е същото като си супер добър в някоя игра и те обвинят, че „чийтваш" -- голямо галене за егото е, дава ти самочувствие. Същата работа е и със самочувствието след натрупаните знания от частните уроци.

Даже ако си супер по някой предмет, никога не пречи да се усъвършенстваш с частни уроци. Ако искаш да печелиш олимпиади, грамоти и стипендии -- частните уроци ще са ти от огромна полза!



Подобрена мотивация и представяне

Както се разбрахме още в началото, мотивацията може да стигне критично ниски нива, ако не се справяш добре в клас. Когато обаче човек е добър в нещо, това го мотивира да става още по-добър и да постига по-добри резултати. Представи си го като спорт, например волейбол. Ако изоставаш от отбора и не се справяш добре -- надали ще ти се играе много. Но ако си сред най-добрите в отбора и се представяш страхотно, ще си поставяш все по-високи цели и ще искаш да преодоляваш все по-трудни препятствия. Така ще докажеш не само на всички останали, но и на себе си, че няма какво да те спре.

Това само част от причините да потърсиш частен учител. Можеш да го направиш независимо от оценките си в училище и да се убедиш от първо лице колко полезно ще ти бъде това персонално внимание от учител по твой вкус.

Затова изобщо не се колебай, разгледай частните учители на Научи.бг и вземи най-доброто решение за твоето обучение и бъдеще! Насреща сме за всякакви потенциални въпроси!