Практически наръчник на първокурсника

Практически наръчник на първокурсника
24 юни, 2021

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Най-трудното премина - или поне така изглежда на пръв поглед.

Всеки ще ти каже различна история за своя студентски живот. Едни се оплакват от мизерията в общежитията, други живеят за студентските купони. Не вярвай на нито една история, защото как ще си изкараш студентските години зависи най-вече от твоите решения.

element5-digital-jCIMcOpFHig-unsplash (Medium).jpg

Спести си бюрокрацията

След като попълниш желанията си и те приемат в желаната от теб специалност, остава само да се запишеш. Сроковете са различни за различните университети, така че ги следи отблизо. Ако случайно са те приели на едно място, но не са излезли резултатите за друго, преценимного добре дали искаш да чакаш и втория си шанс. Записването за всяко класиране трае само няколко дни, така че трябва да действаш бързо.

Опитай се да свършиш възможно най-много работа онлайн и по банков път. Реденето на огромни опашки, виещи се на няколко етажа по стълбите на университета, не са непозната гледка. Ако можеш да си платиш семестриалната такса онлайн или в банката, ще си спестиш доста, ама ДОСТА висене по опашки.

Запознай се с бъдещите си най-добри приятели

Докато си онлайн, поинтересувай се кои ще са твоите нови колеги. Потърси във форума на университета, а защо не и в някоя специализирана Facebook група? Направете си група на курса и се опознайте предварително, обменете опит, питайте се за съвети. Още в зародиш спрете и всички колеги, които спамят в групата. (Не, Вергиле, не искаме да чуем новата песен на Фики.)

Постарайте се да пазите групата само за качествена комуникация. Въпросът "Otivame li na kopon" е допустим само веднъж и никога в групата на филолози, молим ви!

Общежития и квартири

Ако се местиш в друг град, промяната за теб ще е най-осезаема. Започваш самостоятелен живот и все още имаш време да тренираш за него. Във всички случаи се поинтересувай къде се намира сградата на твоя факултет и прецени как ще стигаш дотам. Например, няма да ти казваме колко хора идват в София с мисълта, че щом са в СУ, значи ще следват в Ректората. Уви, не. ФЖМК е наблизо, но ако следваш графичен дизайн, ще си в съвсем друг квартал.

Инсталирай си приложение като Moovit, което да ти помага с ефективното придвижване в обстановката на новия град, ако разчиташ на обществения транспорт.

Общежитията са евтино и удобно решение на проблемите с преместването, а ако случиш на готини съкваритранти и съседи, ще е просто чудесно! Ако обаче университетът не предлага добри условия за нанасяне, може да се организираш с други твои бъдещи състуденти и да си наемете частна квартира. Излиза малко по-скъпо, но ако не възнамеряваш да си на абсолютно всеки студентски купон - това може да е правилното решение за теб. Обсъдете го и с колегите от Facebook групата.

И като стана дума за Facebook групи – те могат да са страхотен инструмент именно за търсене на изгодна квартира. Влез в една или няколко то групите за квартири без брокери и ще си спестиш не само комисионна, но и търсене на съквартиранти - силно вероятно е да си намериш изгодна стая от апартамент, вече нает от други студенти.

Разликата с училището

Когато стане време и за първите лекции, не забравяй, че вече не си в училище. В началото разликата не се вижда много, но преподавателите сякаш очакват от теб да не ги наричаш "госпожо" и "господине". Научи добре кой преподавател е доцент, кой - професор, кой - доктор на науките и използвай титлите им като обръщение. Вече нямаш оправдание и да сбъркаш и да наречеш преподавателката си "мамо". Състудентите ти пък са "колеги".

В зависимост от университета и изискванията към теб се приготви да имаш лекции и упражнения по цял ден. Няма вече първа и втора смяна. Ако си в университет като ХТМУ, например, може да имаш лекции от 8 сутринта до 6 вечерта. Някои преподаватели изискват задължително присъствие, други - не. Едни гледат на кредитите като на най-важното нещо в света, други изобщо не се вълнуват от тях. Ако ти се налага да работиш, например, гледай това да не ти пречи на ученето, защото иначе следването се обезсмисля.

Ако учиш задочно, вероятно ще съвместяваш следването с работа, но се увери, че работодателят ти е наясно със ситуацията и че е съгласен да те пуска за около 20 дни на половин година за изпитната ти сесия.

И като стана дума – спонтанни контролни няма - само изпити в края на всеки семестър. Нещо като матури, но два пъти годишно и по всички предмети. Ще учиш от лекции, упражнения и учебници и не се страхувай да обменяш записки със свои колеги. Може да бъдеш и човекът, който ходи на лекции с лаптоп и води записки. Тогава вече всички ще те обичат!

Успех!

Надяваме се този съвсем сбит наръчник за оцеляване на първокурсника да ти е бил от помощ и да ти е дал отговорите на някои важни за теб въпроси.

Ако все още имаш своите неуверености за знанията, с които стартираш следването в университет, в Научи.бг имаме цяло съзвездие от блестящи преподаватели, с които можеш да запазиш час още сега!

Успех!