Най-важното, което трябва да знаеш за НВО след 7 клас - 2022

Най-важното, което трябва да знаеш за НВО след 7 клас - 2022
13 юни, 2021

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Не се стряскай! Като за начало, да видим най-полезното.

Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас вече чука на вратата и няма да се учудим, ако всички дати и изисквания към теб ти идват в повече.

Първо - имаш НВО по български език и литература и НВО по математика. И двете са задължителни и няма как да минеш без тях. Отделно можеш да се явиш и на НВО по чужд език по свое желание. Датите за различните изпити, както – надяваме се – вече знаеш, са както следва:

14 юни 2022 г. - български език и литература

16 юни 2022 г. - математика

17 юни 2022 г. - чужд език (по желание)

Всички изпити започват в 9 сутринта, но ти се яви там по-рано, още към 8. Така няма да трепериш дали няма да закъснееш заради задръстване например.



green-chameleon-s9CC2SKySJM-unsplash (Medium).jpg

Модел на изпитите

За изпита по български език и литература ще бъдат тествани твоите знания върху учебното съдържание от 5 до 7 клас. Ще имаш 26 въпроса и два часа и половина , за да се справиш с тях. От тези 26 задачи 18 са със затворен отговор , 6 са с кратък свободен отговор , 1 е с разширен свободен отговор и 1 е за създаване на текст. Последните две изброени са най-сложни, но носят и най-много точки. Едната от тях ще представлява въпрос, на който трябва да отговориш (от сорта на "Какво внушават тези стихове на Ботев?"), а другата ще изисква да напишеш преразказ на непознат текст. С други думи - ще ти дадат неизучавана художествена творба и ще трябва да й направиш преразказ. Специално за преразказа са отделени 90 от общо 150-те минути за изпита.

Изпитът по математика е на сходен принцип. Ще се тестват знанията ти от 5 до 7 клас с помощта на 23 задачи. За тях също ще имаш общо 150 минути , като 18 задачи са от затворен тип (избираш а, б, в или г), 2 са с кратък свободен отговор и 3 са с разширен свободен отговор. За двете задачи с кратък свободен отговор няма нужда да привеждаш решение, но за трите с разширен отговор трябва да опишеш и да аргументираш решението си. Например, ако имаш да докажеш, че два триъгълника са еднакви, не можеш да се аргументираш с "Ми то си личи, че са еднакви". Трябва си математическо доказателство.

За НВО по чужд език те чакат 21 задачи , разделени на 3 компонента. 10 задачи - слушане, 10 задачи - четене и 1 - писане. Чете ти се текст и отговаряш на въпросите след него - това е, няма нищо сложно. За четенето - там вече си четеш текста самостоятелно и отговаряш на въпроси след прочитането. Накрая те чака писането на текст, където идеята е ти да създадеш текст по зададена тема. Всички три части на изпита са по 20 минути, така че имаш общо само един час.



За да се подготвиш перфектно

За да се справиш максимално добре на всяко НВО, трябва здраво преговаряне. Прочети всички изучавани произведения и решавай примерни задачи и упражнения математика. Преди самите изпити пък си лягай рано и се наспивай хубаво, за да може мозъкът ти добре да обработи наученото.

А ако ти трябва помощ и искаш да подобриш значително шансовете си за високи резултати - свържи се с нас! Все още имаш време за поне 1-2 консултации с подбрани частни учители в Научи.бг!