📚 Матури 2021: наръчник за оцеляване

📚 Матури 2021: наръчник за оцеляване
10 май, 2021

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Измина може би най-шантавата възможна учебна година, пълна с неясноти и влизане в час по пижама. Но ти не се поддавай на хаоса!

Напротив - спокойствието, вниманието към детайлите и добрата организация ще са твоето голямо предимство пред останалите зрелостници. Всяко малко предимство може да те изстреля пред тях.

В този ред на мисли, покрай цялото усилено учене за изпитите може лесно да пропуснеш някоя от малките подробности, свързани с матурите. Повярвай ни, не искаш да имаш проблеми с документите или другите изисквания, да мислиш за тях в последния момент и да се стресираш излишно. Затова ние, от Научи.бг, сме приготвили наръчник с всичко, което трябва да знаеш за участието в предстоящите си изпити! jeshoots-com--2vD8lIhdnw-unsplash (Large).jpg



Срокове и документи

Подаването на заявление за допускане до държавен зрелостен изпит (ДЗИ) трябва да си направил до 19 март, а издаването на служебна бележка за допускане се прави най-късно до 18 май 2021 г. По-късно, както се досещаш – това няма как да стане, защото датите за провеждане на изпитите са както следва:

19 май 2021 г. в 8:00 ч. - Български език и литература

21 май 2021 г. в 8:00 ч. – Втори държавен зрелостен изпит

26-31 май 2021 г. – ДЗИ по желание на зрелостника



Принадлежности

olia-gozha-h2QUaIqhK64-unsplash (Medium).jpg

Ето, че идва денят на изпита! Лягаш си рано предната вечер, за да можеш да си докараш поне 8 часа сън, след което ставаш по първи петли. Като се разсъниш, пийнеш вода и хапнеш, провери дали носиш със себе си всичко необходимо за изпита.

Това включва:

  • документ за самоличност
  • служебна бележка за допускане до ДЗИ
  • черен химикал (носи си поне 3, не предизвиквай Закона на Мърфи)
  • моливи
  • гума
  • линия/триъгълник/пергел (говорим за матурата по математика, разбира се)
  • непрограмируем калкулатор (ако е разрешено в учебно-изпитната програма)
  • вода и шоколад (да си хидратиран през цялото време е ключово, а шоколадът може да те спаси, ако ти падне кръвната захар от притеснение по време на изпита; внимавай обаче да не изцапаш листа си с него, защото има опасност това да се счете от квесторите за маркиране и разваляне на анонимността)

Приготви си ги още от предния ден, за да не мислиш за тези подробности в последния момент. На тръгване само се увери, че всичко е в теб и че знаеш в кое училище и зала са те разпределили. Увери се и че ще пристигнеш на мястото на изпита поне 45 минути по-рано, даже час по-рано за най-сигурно. Обикновено до някои училища се получават задръствания в тези часове, така че не разчитай на шанса. И в 7 да отидеш – няма да сбъркаш. Не по-късно до 30 минути преди изпита трябва да представиш и служебната си бележка.



На място

Сядаш в залата и цари нервна тишина, но ти пазиш спокойствие. Ако ти е притеснено – дишай дълбоко, това наистина ще те успокои и ще даде кислород на мозъка ти. Гарантираме ти, че мозъкът ти обича кислород.

Следва да изслушаш внимателно инструктажа, ще ти дадат изпитния материал и изпитния комплект. Би трябвало да ти дадат и прозрачен плик, в който да оставиш телефона и личните си вещи. Ако случайно имаш два телефона или смарт часовник – остави и тях, че да не изкушаваш квесторите. Дори и да не ги ползваш за преписване, не рискувай с укриването им.

Няма нужда да си носиш и листове за чернова и белова – квесторите ще ти дадат такива. Ще получиш още голям плик за изпитната работа и малък плик за идентификационната бланка.

Отсега ти казваме и какво нямаш право да правиш по време на изпита:

да преписваш (от хартиен/електронен носител или от друг зрелостник) да използваш каквито и да е технически средства за комуникация да изнасяш изпитни материали от залата да нарушаваш изискванията за анонимност в своята работа (включително неволно, както беше споменато по-нагоре в точката за шоколада)



Оценяване

Оттук нататък всичко е в твои ръце. Пишеш, предаваш, излизаш и пускаш Instagram story за това колко е бил труден изпитът. След това вече можеш само да чакаш оценката си. Оценяването на изпитните работи се случва от 22 май до 6 юни, но теб те вълнува повече обявяването на резултатите, което ще се случи на 7 юни.



Оценяването е както следва:

Точки         Оценка
0 – 22,5 Слаб (2,00 – 2,99)
23 – 40,5 Среден (3,00 – 3,49)
59 – 76,5 Мн. добър (4,50 – 5,49)
77 – 94,5 Отличен (5,50 – 5,99)
95 – 100 Отличен (6,00)


Този наръчник би трябвало да ти е дал необходимата информация за безпроблемното участие в изпитите. Знанията за тях обаче трябва да натрупаш старателно. Ако все още имаш затруднения с това, можеш още сега да се обърнеш към преподавателите на Научи.бг, които с грижа и внимание ще ти съдействат с това ключово предизвикателство! Успех!