Генералисти vs Специалисти-кой определя бъдещето

Генералисти vs Специалисти-кой определя бъдещето
11 октомври, 2021

Казвам се Делян Стоянов и като студент по медицина реших да погледна през очите на науката и иновациите. Основната ми цел е да представям сложната информация на достъпен език за хора от всякаква възраст.



📈Последната статия ще разкрие какво предстои да видим в бъдеще на пазара на труда и ще предложи път, за който всеки сам може да прецени дали иска да измине, за да бъде конкурентоспособен.

Хората са казали, че високата специализация в една област води до професионален успех. А тези, които имат много обща култура, но не и конкретни знания за нещо, не добавят никаква стойност към икономиката. И това години наред е важало като неписан закон, затова почти всички завършват висше образование и се ориентират максимално бързо кой път да поемат. Последно време обаче това започна да се променя. Бързият напредък на технологиите, обединен с несигурността в живота и себе си и FOMO (Fear of missing out) правят вече остарялата логика за професионално развитие нефункционална. Светът се промени много, но нашата философия около развитието на уменията не се.

47430574_ML-845x321.jpg

Висока компетентност, уникални умения, голям опит. Винаги се е смятало, че ключът към успеха е силната специализация, позволяваща да се изкачим по професионалната стълбица. Не е достатъчно да си ортопед, трябва да специализираш и травматология, а после и хирургия, за да имаш стабилен доход и позиция в обществото. Посланието е ясно:

Съсредоточете се върху спечелването на опит и ще се издигнете сред редиците и ще имате повече пари. Подходът работи. Много от днешните лидери са се издигнали със специализация.

specialists-vs-generalists.jpg

Защо бъдещето принадлежи на генералистите?

Уви предишното представяне не е гаранция за бъдещи резултати. Колкото повече знания придобиваме, толкова по-комплексни проблеми изкачат на пътя ни. Вече високата специализация не може да ни реши всичките проблеми, трябва да правим асоциации между различните области на знания, да ги комбинираме и по този начин да стигаме до изводи, водещи до най-добрият резултат. Или с други думи-трябва да имаме обща култура и трябва да сме в добри в повече от едно нещо. Вече, за да си построим клиника, не може просто да бъдем лекари, ами и да разбираме от маркетинг и стратегия, да имаме поне малко бизнес мислене, да провеждаме обстойни проучвания и да анализираме данни. Това не означава, че големият опит е безполезен. Просто нашият свят се променя толкова бързо, че тези, които разполагат с повече инструменти, ще се ориентират по-добре в несигурната обстановка. Успехът изисква гъвкавост.

8841-1024x575.jpg

Как се става генералист?

За начало е важно да погледнете голямата картина и обърнете повече внимание на контекста, в който взимате решения. Прочетете целия документ, а не само точката за вашата индустрия. Вашият основен фокус са възобновяемите горива? Проучете динамиката, засягаща сектора на търговията им на дребно. Вие сте финансист? Защо не прочетете книга за маркетинга?

generalist.jpg

Мислете по-мащабно!

Друга стратегия е да се мисли за това как привидно несвързаните събития могат да си повлияят. Проучете взаимовръзките между индустриите и си представете как промените в една област могат да нарушат работата в друг. Тъй като генералистите имат набор от знания, които да използват, те са в състояние динамично да коригират своя ход на действие в дадена ситуацията. Само си помислете колко бързо се промени светът с развитието на Интернет и безжичните технологии. Илон Мъск не е специалист в автомобилостроенето, но Tesla е най-високо оценената компания за автомобили в света. Той е придобил представа за общата картина за пазара, разгледал е настоящите проблеми и е създал решенията на бъдещето.

big-picture-thinking-in-business_183979_large.jpg

И познайте какво! STEM философията също подкрепя генералистите. Тя даже ги създава. Този модел на мислене отрича всякакви граници между отделните области на знание, подкрепя асоциативното мислене и творците на бъдещето. Начинът на мислене не се изисква да си специалист във всичко, а да разбираш основата, механизма и приложението на изучаваното в реалния свят. Заедно с това и отхвърля индивидуализма и стимулира работата в екип, защото в края на краищата, не можем да знаем всичко. STEM създава лидери, защото точно от такива имаме нужда. През следващите години се очаква STEM компаниите да бъдат най-големите работодатели в света.

Това е причина за наемането на интелигентни генералисти.

marketing-specialist-vs-generalist.jpg

Ако сте сравнително нови в пазара на труда, може би най-актуалният съвет би бил да управлявате кариерата си, като придобиете разнообразие от умения. Аналитичните способности, които развивате (основи на статистиката и критично мислене) ще са ваш таен коз срещу конкурентите за позицията. Единствената сигурност за бъдещето е, че то ще бъде несигурно. Бързият напредък на изкуствения интелект и технологичните иновации са "приватизирали" информацията.

Ключовото умение на бъдещето не е съвсем умение, това е подход, философия и начин на мислене.