5 трика за по-лесно запаметяване

5 трика за по-лесно запаметяване
23 май, 2022

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Вълненията покрай матурите са налице, а заедно с тях нараства и напрежението покрай запаметяването на купищата информация, която ни трябва. В моменти като този, на помощ идват полезни техники и методи, които улесняват ученето и ни дават възможност да усвоим материала бързо и ефективно.

Ето кои са някои от тях:

Писане

Воденето на записки на ръка може да звучи старомодно, но в действителност е много по-ефективно от въвеждането на клавиатура. Писането помага на мозъка ни да обработи и запамети информацията по-лесно, особено ако я отразяваме с наши думи, така че не бива да го подценяваме. Подчертаването на най-същественото от абзаца с маркери и цветни химикалки също е полезен способ, който помага, особено на тези от нас, които имат добра фотографска памет.

draw.jpg

Рисуване

Рисуването може да бъде чудесна стратегия за учене, защото помага да отприщим творческата си страна и да обработим информацията по различен начин. Ако сътворим, например, странни и забавни изображения, към които да свържем информацията, със сигурност бихме се забавлявали повече и ще я запомним много по-добре.

Разказване и слушане

Ако писането и рисуването не ни е в кръвта, то тогава може да опитаме с говорене. Дори да няма на кого да разкажем наученото, самото произнасяне на информацията на глас ни помага да я възприемем и запаметим по-лесно. Също така, можем да направим запис на телефона си докато разказваме урока, който ни е най-труден или докато изброяваме важни факти, например. Този хитър ход ни позволява да слушаме отново и отново записа където и когато си поискаме, само с един клик!

listen.jpg

Мнемоника

Мнемоничните техники ни помагат да запомним дадена фраза или идея с помощта на шаблони, под формата на песни, стихотворения, рими, очертания, изображения или акроними. Известен пример е методът за определяне на фазата на луната. Когато погледнем към луната и забележим, че има формата на буквата "С", значи се Смалява и скоро ще има новолуние. Когато има противоположна форма, наподобяваща извивката на буквата „Р", то луната Расте и скоро ще има пълнолуние.

Физическа активност

Не бива да забравяме, че нашият мозък има нужда от кислород, за да функционира правилно и дори да ни се иска да учим непрекъснато, то това не е никак здравословно. Тренировките подобряват притока на кръв към мозъка, затова е важно да отделяме време и за спорт в дните, в които учим интензивно. Според някои проучвания е най-ефективно да тренираме няколко часа след самото учене, а не веднага, за да може мозъкът ни да „складира" и усвои информацията.

Това са само част от методите, които имат доказана ефективност в дни на интензивно учене и запаметяване. Разбира се, важно е да помним, че наред със старанието ни да бъдем продуктивни, трябва да отделяме време за почивка и пълноценен сън, за да може тялото ни да отпочива и функционира правилно.