5 Tрика за ефективно водене на записки

5 Tрика за ефективно водене на записки
3 май, 2020

👋 Здравейте, аз съм Даниел и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всяка седмица ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за образование, видове обучения и всичко, което те стресира в училище.



Записките са изключително ефективен метод за запомняне на преподавания материал.

Освен очевидната полза в припомнянето на материала по-късно, да си водиш записки изисква от теб да слушаш активно и да мислиш, докато пишеш. Това ангажира вниманието ти и помага на мозъка ти да прави по-добри връзки между различните информации, а оттам – и да запомня материала по-добре. Така може дори да не се наложи да ги четеш наново вкъщи.

Ето защо екипът на Научи.бг реши да те улесни чрез няколко трика за ефективното водене на записки. blog-zapiski.png



1. Създай си шифър

При воденето на записки е важно да пишеш бързо, но най-вече разбираемо, за да можеш лесно да извлечеш важната информация от тях. Не превръщай четенето и ученето от тях в мъка и не се опитвай да запишеш всяка дума в пълния ѝ вид. Съкращавай думите така, че после да можеш да си ги разбереш – нещо като твой собствен шифър. Например, ако пишеш за Междусъюзническата война не е нужно всеки път да изписваш цялото ѝ име. Запиши я просто като МВ или МСВ и готово! Ако пък по литература пишеш за лирическия герой – съкрати го на ЛГ. Избери си такива често срещани фрази, които после лесно да си „превеждаш“, но и не прекалявай с тях. Защото ако се окаже, че „в п на Б ЛГ е БР“, какво правим? Ходи разбери после, че „в поезията на Ботев лирическият герой е борецът-революционер“.



2. Систематизирай

За да бъдат записките ти възможно най-полезни, от ключово значение е да ги организираш и подредиш добре. Не изписвай стени от текст, в които после ще ти е лесно да се изгубиш. Тук на помощ идва твоят верен приятел – планът. Понякога учителят не диктува такъв, но това не трябва да те спира да направиш свой план. А дори учителят да диктува план – не се колебай да го допълваш със свои записки! Планът е супер начин за организиране на информацията и ти помага лесно да намираш всичко, което търсиш.



3. Пресявай важното

Не се стреми да записваш абсолютно всичко, което учителят казва, а пресявай информацията. Понякога учителите вмъкват любопитни факти, които обаче не биха ти свършили работа на изпита. Например, ако учителят говори за някой революционер и започне да ви разказва „Между другото, в Ловеч има улица на негово име…“ – това е любопитно, но няма да ти свърши работа на теста.

Ако пък си правиш записки от писмен източник - имаш няколко възможности пред теб. Едната е да си подчертаваш ключовите думи и фрази, но тук е важно да прецениш кое наистина е важно, за да не се окаже накрая, че цялата страница е подчертана. Не може всичко да е ключово. И ако все пак се озовеш пред такъв проблем – тъкмо навреме ще си направиш една тренировка по пресяване на информацията. Това умение ще ти е нужно винаги и занапред, така че го развивай максимално!



kelly-sikkema-et5mfj1eB94-unsplash (Small) (1).jpg

4. Записвай отстрани

Записките, вадени от писмен урок, можеш да си водиш и като пишеш отстрани на основния текст или преписваш само основни изречения без излишни подробности и допълнения. Да речем, че четеш за битката при Пашендейл и имаш следния текст:

"Битката при Пашендейл се води от 31 юли до 10 ноември 1917 година. Някога зелените и изпълнени с живот и буйна природа покрайнини на белгийския град Ипър се напояват с кръвта на близо половин милион войници от Антантата и Германската империя. Стотици хиляди семейства губят своите деца и близки в битка за 8 километра земя".

Оттук можеш да си извадиш само най-важното ето така:

"Битка Пашендейл - 1917 от 31.07 до 10.11 край Ипър в Белгия, между Антантата и Германската империя. Половин милион жертви за 8км земя."

Между другото, ако ще пишеш отстрани и става дума за учебник, най-добре го прави с молив, за да не нанасяш непоправими щети на четивото.



5.Прехвърляй на компютър

Ако водиш записките си в тетрадка, не се колебай да ги прехвърлиш на компютъра си за още повече прегледност. Даже докато ги преписваш може „неволно“ да запаметиш информацията. Ефектът е същият като този, когато пишеш пищовите самостоятелно и го правиш толкова добре, че после дори не ти трябват пищови. Бонусът тук е и че можеш да търсиш по ключова дума из документа, което при хартиения носител не е никак лесно.

Накратко – открий кой начин за водене на записки пасва най-добре на твоя стил на учене. Целта не е просто да имаш записани думи, а обобщена, стегната, полезна информация, която да запомниш дългосрочно.



6. 🎁 Бонус

Накрая само още един съвет – наспивай се хубаво и си давай поне 7 часа сън! Не го подценявай в никакъв случай, защото иначе мозъкът ти няма да възприема и запомня добре новата информация, както и да прави връзки с вече натрупаната такава. Точно затова и безсънните нощи, прекарани в учене, рядко имат ефект. Винаги помни, че уроци чрез Научи.бг могат да ти спестят много часове самостоятелно главоблъскане по редица предмети.