5 начина да помогнем на детето си да се справи в училище

5 начина да помогнем на детето си да се справи в училище
28 април, 2022

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Разбираемо, бихме се радвали, ако ходи на училище с удоволствие и се справя безпогрешно с уроците. Е, истината не винаги е такава, каквато ни се иска, но затова пък има какво да променим или направим в ролята си на грижовни родители.

В редовете по-долу разглеждаме кои конкретни действия можем да предприемем, когато настъпят ученическите години и неизбежните предизвикателства, свързани с тях.

1. Общуване

Безспорно, един от ключовите фактори в отглеждането на детето е начинът, по който говорим с него. Много е важно да изслушваме с внимание и да реагираме на споделеното с разбиране и въпроси - т.нар. активно слушане. Понякога, забързани в ежедневието, не се замисляме върху думите на нашите деца, не обръщаме специално внимание на езика на тялото или просто се разсейваме с друга дейност по време на разговора. Друга честа грешка, която правим в опита си да ги окуражим да бъдат успешни в училище, е да ги критикуваме. Било то за грешките, които са допуснали на теста или пък за ниската оценка, която е дошла изневиделица. Именно в подобни ситуации е ценно да поговорим откровено с тях, да чуем тяхната гледна точка и да доловим емоцията, която придружава думите. Много често зад определено действие или поведение се крие неочаквана причина. А вероятността да я открием е по-голяма, ако отделим време и подходим с разбиране.

2. Изграждане на позитивна нагласа към ученето

Това, което казваме в ежедневието си и даваме като пример, в голяма степен повлиява възприятието на детето и нагласата му към света. Ако споделяме, че ценим и уважаваме училището като институция, например, ние автоматично предоставяме модел на положителна нагласа, която детето вижда и възприема. Ако проявяваме интерес към занятията и уроците, които взима в час, показваме, че това са важни теми, които заслужават внимание. В случай че детето среща трудности с даден предмет и го намира за труден или неприятен, то може да открием заедно с него нещо интересно и забавно, което да предизвика любопитството му и да го накара да погледне от различен ъгъл. Например, да намерим образователно видео в YouTube, което обяснява по увлекателен начин какво представлява дифузията. Или пък да планираме екскурзия до различни кътчета от България, за да разгледаме отблизо причудливите скални феномени от учебника по география. Можем да гледаме документален филм, да прочетем книга, която след това да обсъдим, да отскочим до близката библиотека или книжарница и да изберем интересно четиво. Колкото повече преживявания и впечатления трупа детето ни, толкова по-широк ще става кръгозорът му, което неизменно би подобрило разбирането на предметите и представянето му в училище.

pexels-mikhail-nilov-8923800.jpg

3. Връзка с учителя

Важно е да знаем какво се случва в клас, особено ако забелязваме негативна промяна в оценките и поведението на детето. Класният ръководител е човекът, който би могъл да ни даде обратна връзка за детето и да ни помогне да вникнем по-детайлно в ситуацията, за да установим причината за промяната. Тя може да се крие в неразбиране на материала, липса на интерес към предмета или неумел подход от страна на даден учител. Също така, може да се дължи на нападки от съученици, проява на личностна черта от характера на детето или пък на домашната среда. Консултацията с учител е пример за добър подход да получим и допълнителни препоръки за развитието на нашето дете. Понякога, като родители, е трудно да разберем нуждите на детето и един обективен поглед отстрани е изключително ценен.

4. Какво предоставя училището

Имаме срамежливо дете, което по-бавно се социализира със своите съученици и не се чувства на място в клас? Тук идват на помощ училищните събития и възможностите, които ни предоставя то. Може би предстои музикална програма или литературен конкурс на интересна тема, училищно състезание или организирана екскурзия, в която детето ни ще се зарадва да се включи. Важно е да поощряваме участието му в извънкласни активности, защото е напълно възможно да събудят силен интерес към нова и различна сфера. Разбира се, в никакъв случай не бива да налагаме личните си предпочитания и да го насилваме, за да не постигнем обратния ефект.

pexels-cottonbro-5184955.jpg

5. Частни уроци

Всеки ученик е уникален и има своето темпо, с което учи и се развива. Това, че в някои предмети или уроци не се представя блестящо, невинаги означава, че не полага усилия. Понякога има нужда от допълнително внимание и леко побутване, което да ускори процеса. Ето тук идват на помощ индивидуалните уроци! Изборът на точния преподавател е ключов, затова екипът на Научи.бг отдели специално внимание на темата Как да изберем правилния частен учител. Фокусирайки се над въпросите на детето в спокойна атмосфера, частният преподавател има достатъчно време да обясни и разнищи материала, с който среща трудност ученика, и да му помогне да подобри представянето в час. А не е за подценяване и обратният подход: да стимулираме чрез допълнителни уроци развитието на детето си в сферите, по които вече е добро и в които показва блестящ потенциал!

В заключение

Връзката родител-дете е ключов фактор в изграждането и развитието на личната самооценка и себеуважение у децата. Да бъдем до тях в трудните моменти и да ги научим да се справят с предизвикателствата в живота е също толкова важно, колкото това да ги поощряваме да бъдат успешни. Не бива да забравяме, че стилът на възпитание, който прилагаме, оказва силно влияние върху психиката на децата, затова е важно да се вглеждаме и в личните ни думи и реакции. Силно вярваме, че съветите, които изброихме по-горе, са приложими и се надяваме да ви бъдат от полза в отношенията с вашите ученици!