Георги Кирилов

Съосновател на Научи.бг, Лесна Матура, софтуерен архитект и сърфист 🏄‍♂️

Израснал съм в с.Равда. Средното си образование завършвам в ППМГ „АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ“ гр. Бургас. Завърших Софтуерният университет и бързо след първата година открих подходяща работа в сферата и започнах своето кариерно развитие.

Бързото изкачване по стълбицата до позицията софтуерен архитект за няколко години ми показа, че това да получаваш добра заплата не ми е достатъчно. Трябваше ми работа която да ми поставя проблеми, които нямат решение в интернет.

Започнах с проба да създам няколко компании, сред които аутсорсинг фирма, компания занимаваща се с 3D принтинране, криптовалути. Участвах в поредицата от курсове и програми по предпримачество. Реших да посетя хакатон в който се събират предимно програмисти - там намерих и следващия си партньор в предпримачеството - възпитаник на MIT, с който започнахме Лесна Матура. Това беше и първият ми досег до образованието, а след това се превърна и в моята страст. Лесна Матура не просъществува, оказа се че формулата двама програмисти да правят продукт който да се продава на широка аудитория е рецепта за провал. Но нищо взехме си поуките и всеки продължи по пътя си.

След това станах технически съосновател на платформата AdvisorLive, този път намерих подходящ партньор с опит в продажбите. Правихме го по след работно време, но все пак имахме добри начални идикатори за успех, голям брой потребители и някакви продажби. След около година видяхме, че проекта зацикля и не може да се издигне на следващата фаза от неговото развитие. Рабрах че, за да създадеш нещо качествено трябва да се посветиш само и единствено на него.

Така реших и да се запиша в поредната предприемаческа програма ABLE Activator, където очаквах да премина с лекота от уж големия ми опит, о колко много съм се заблуждавал. Не само, че програмата ме разтърси из основи още през първия си уикенд, а намерих нови знания на вече познати теми.

След програмата се присъединих като член на Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE) и там се открихме с Даниел Туечки, другият съосновател на Научи.бг.

Така започна и нашето приключение.