Екипа на Научи.бг 👋

Георги Кирилов
Съосновател на Научи.бг, Лесна Матура, софтуерен архитект и сърфист 🏄‍♂️
Даниел Туечки
Софтуерен инженер с афинитет към продажбите и маркетинга. Експериментатор в живота и храната.😉
Адвайзърите на Научи.бг 👋

Данаил Коев

  • Основател и изпълнителен директор на Веда Акаунтинг
  • Съосновател и адвайзър в BattlePass Studio
  • Адвайзър в Out2Bound

Ангел Георгиев

  • Основател и бизнес сова - Знам.бе
  • Образователен директор в СофтУни
  • Учител


През последната година и двамата преминахме през предприемаческото приключението наречено ABLE Activator, а след това се завърнахме и като част от организаторите на следващи издания. И двамата сме със софтуерен бекграунд и сме работили в различни компании. Любопитството и предпримачеството ни кара всеки ден да преминаваме границите на познатото, но в това се крие чара. Развивали сме бизнеси, които по една или друга причина не успяха да се наложат на пазара. Преминали сме и през повечето акселератори в София и като част от Асоциацията на българските лидери и предприемачи, сме доста ангажирани около стартъп екосистема тук. В свободното си време обичаме да покоряваме и други върхове ;)

blog-zapiski.png1. Какво представлява визията на вашия бизнес проект? Разкажете малко по-детайлно как изразявате себе си, в дейностите, с които се занимавате и какво послание се опитвате да предадете на света?

Визията ни за първия етап на проекта е да свържем проверени учители с ученици от всяка точка на България онлайн. Това ще даде равен шанс на децата от малките населени места да се конкурират с връстниците си от големите градове, а уменията на учителите от цялата страна ще бъдат по-подобаващо възнаградени. Следващата стъпка е да създадем общност от учители, които активно споделят методи за обучение и материали в една обща среда. Като тези материали са достъпни за всеки учител или ученик. И като част от организационния екип на предприемаческа програма се опитваме да стимулираме предприемачеството в България, да докоснем хората до стартъп екосистемата у нас и да ги насочим към правилните инструменти за развитие на бизнес. Посланието ни към всички, които четат това е да вярват, че могат да променят средата около себе си.2. Как се зароди идеята и по-важното как успяхте да съберете екип, дори и в последната година на локдаун. В тази връзка мислите ли, че можете да се справите изцяло сами или ще е по-добре да има хора, общност, организация зад гърба ви, която да ви подкрепя и мотивира?

Винаги сме си представяли, че ще развиваме собствени проекти, с които ще автоматизираме вече съществуващите процеси. Аз разработвах платформа за запазване на часове и услуги EasyBooker, а Георги LesnaMatura - софтуер за подготовка за матурите. Събра ни, всъщност, участието ни в ABLE Activator и страстта ни да създаваме и да имаме позитивно влияние върху света. От най-голямо значение е подкрепата на менторите - доказани специалисти в различни области. Обраграждаме се с тях. Те ни съветват, насочват и ни подкрепят в най-трудните моменти. Привлечете такива хора, от които може да се учите и които ще споделят своя опит с вас. А това до колко сте мотивирани, ще се определя от вътрешната ви страст към това, което правите и силата на конкуренцията. Така, че бихме си пожелали все повече и по-силни конкуренти във всяка област. Смятаме, че успяхме да превърнем идеята Научи.бг в работеща реалност. Но за бъдещото ни развитие и растеж, вече работим по изграждането на по-голям екип.3. Как виждате себе си и проекта си след 5 години и какво искате да постигнете по пътя?

В следващите години Научи.бг ще бъде мястото за споделяне и коректив на всички учители и мястото за знание на учениците. Общността изградена около Научи.бг ще тегли развитието на образованието напред заедно с доста амбициозни конкурси и национални награди, така че бъдете нащрек 😉4. Понеже много подобни интервюта се концентрират единствено върху позитивните новини от бизнес развитието и хората всъщност много бегло знаят с колко проблеми ежедневно трябва да се справи един екип от предприемачи, споделете ни някои трудности, с които се сблъсквате ежедневно?

Едно от нещата, които осъзнаваме е, че когато развиваш собствен бизнес, носиш огромна отговорност. Отговорност пред клиентите, инвеститорите и партньорите си, без работно време. Много често за предприемачите се смята, че са хора с ужасно много свобода, когато е точно обратното. Често трябва да жертваш личния си живот за сметка на бизнеса. Но несъмнено най-големите проблеми, с които трябва да се справя един екип от предприемачи са тези в екипа от предприемачи. Разминаванията в очакванията и неразбирателството могат да се окажат голям препъни камък за един стартъп. За успешното развитие на бизнес ще са необходими добра комуникация, изслушване, взаимно уважение и компромиси. В края на краищата всички сме хора и тези, които развиват бизнес не правят изключение. Колкото до притискащите срокове, счетоводството, правните документи, софтуерни бъгове и нещата, които не се случват по план....това е просто ежедневието. Това не са проблеми.5. И последно - Тематиката на нашата нова колекция е Be crazy enough. В какво според вас се изразява "лудостта" на идеята ви и защо е важно хора на нашата възраст да вярват, че са способни да реализират огромни проекти, дори и когато нямат опит в дадена сфера? Защо трябва да мислиш извън училищните рамки, за да си предприемач?

Лудостта започва от по-далеч... Защо да пропуснеш всички добри предложения за кариерно развитие, и да започнеш нещо което може и да не съществува утре?! Трябва много работа и доста лишения, но нещата, които ще научиш са незаменими. Смятаме, че всички млади хора сме достатъчно луди да вярваме в успеха си. Когато не си обременем от тежестта на годините, смяташ, че всичко е ,,цветя и рози" и можеш да го постигнеш. Смяташ, че си безсмъртен. В това се изразява лудостта на младите и това е предимството, което може да отвее години опит в дадена сфера.

Така, че се обръщам към всички ваши читатели, които се припознаха в горното описание: Мечтайте смело, бъдете луди, правете света около себе си по-добър и най-вече бъдете crazy enough да останете такива завинаги. Колкото до училищните рамки...трябва да мислите извън тях. За да си предприемач, трябва да действаш и да създаваш, да правиш нещо, което друг не е правил в твоята сфера, общество, град или държава. Хубавото е, че предприемачите могат да излизат извън рамката независимо от средата. Като се замислим...имали сме толкова много възможностти, но не са ни били показвани и не сме ги забелязвали.

Пуснете въображението си на воля и издавайте училищен вестник, подкаст, сайт, мърч. Напишете комикс или книга, поемете отговорност в ученическия съвет и дайте гласност на проблемите в училище. Намерете съмишленици и организирайте събитие или хакатон в училище, създайте спортен отбор или клуб, помогнете на човек в нужда, развийте стартъп и знайте, че да си предприемач, означава да действаш. Лек и успешен ден!П.П. Ако има нещо, което искате да споделите с нас - info@nauchi.bg или на лично. 😉